×
Filtres |
|
|
|
|
Lema: Coincident amb fregir |
Freqüència total: 709 |
CTILC1 |
Es mataren mitja dotzena d'anyells, una vintena de pollastres, i es | fregí | una gran quantitat de peix portat en cistelles a la matinada des del | de l'oli sabent i pestilencial de la paella dels gitanos, aquell oli de | fregir | gats. No content de tals efectes, el mazout, amb una corrosiva | de la porta. Era en Manel que venía suant de la farmacia. Li havían | fregit | las sanchs... Tot plé de gent y més cansoners! —Y bé, no ha dit qué era | més l'acre olor del carrer, de la taverna veïna, de fruita podrida, d'oli | fregint | peix o bunyols, de menges vomitades, de suor, d'humitat, de semen humà, | no es girà a mirar-me. La tieta no em va somriure. La mare seguí | fregint | , indiferent. De dintre venia fins a l'aire del carrer una bravada calenta | És molt gelós, el meu marit... —Les seves raons té. —Vol dir que la hi | fregeixo | ?... —No; la seva bellesa... —Ai, carat de mestret! I semblava un | vegadas un hom viu molt confiat, y quan menos s' ho figura es quan mes li | fregirán | ! —¡Oh! —exclamá l' Alfredo.— Expliquis, expliquis. —Me sembla | mai indagar-ne la fondària; les truites que s'hi pesquen, mentre les | fregeixen | s'escapen llar amunt i se'n tornen a l'estany. Diu que una vegada (fa | caret, d'aquell dia que vàrem anar a sa Boadella, i tu pescaves i jo | fregia | es peix, i...? —I sí! el xaval es recordava de tot, punt per punt | —Si veus que un matxo mata una polla, porta-me-la de seguida i te la | fregiré | . Vaig, naturalment, començar a matar, a cops de roc, un parell de polles | mas. Alguns havien estat molt matiners. A punta de sol la masovera ja els | fregia | unes patates o els ferrava un parell d'ous. (En aquell temps el suro de | va sol i fet tot un altre... Els tres tingueren un ensurt. —Doncs te l'ha | fregida | ! —cridà Tàrrec batent els palmells de les mans. —Us dic que se'n va sol! | se li esperava! Estava pensant pietosament en la manera menys molesta de | fregir | -l'hi quan l'home es plantà al meu davant amb una confortadora cara de | cafè al terrible Quica, parent llunyà de la seva mare: —El llamp lo | fregís | ! Fuma pas escanyapits aquei minyú. A la taula hi anaven, com hem dit | i la coliflor. Per tal d'adobar aquesta, fins hi fa una salsa blanca. Jo | fregeixo | els bunyols de quatre en quatre. Al cap de deu minuts ja he après de | per la finestra de la cuina. El rostit gairebé ja està al punt, però | fregir | els bunyols esdevé més difícil. Les granades peten ja tan a la vora, que | darrera el mur de la finestra. Després m'alço de seguida i segueixo | fregint | . Els saxons paren de tocar. Un tros de metralla s'ha encastat al piano. | i ja travessem volant els cinquanta metres de camp descobert. | Fregeixo | els quatre darrers bunyols: dues vegades, encara, m'he d'estirar a | A casa, abans de sopar. Quan obren la porta de la cuina, sento un soroll: | fregeixen | patates. Maria cus. Rosa, planxa. A fora, sento caure l'aigua. | fortor la de l'oli de la paella, massa àcid. Era quan començaven a | fregir | el lluç que es mossega la cua, el lluç que a Barcelona s'anomena de | descarregat sobre la víctima, ara em creixera a la sang com l'oli bo en | fregir | . El cas és que ho he fet i que em buscaran per a fer justícia. ¡Ja veus | sentir remordiments i el va tirar a l'aigua. El lluç, malgrat haver estat | fregit | , va tornar a la vida i va restar eternament agraït al Calabrès. L'amo | del peix. —Els adverteixo que el meu peix no permetré que el | fregeixin | ! El director. —Oh, no! Això ho farem amb un doble. L'amo del | anglesa de jockey; exemples: jove, gitar, | fregir | , ajudar, marge, penjar, fetge, platja, rebutjar. A Morella i al marge | com a tj, tg ortogràfiques; exemples: | fregir | , ajudar, pujar, fetge, platja, viatge. El "parlar apitxat" careix del | conjugació pura segons el model de renyir. Els verbs afegir, | fregir | amb els composts refregir i sofregir, llegir amb el seu | tinygues..., d'afigc i afigca, afigques..., de | frigc | i frigca, frigques..., de lligc i lligca, | d'afigc i afigca, afigques..., de frigc i | frigca | , frigques..., de lligc i lligca, lligques..., etc., cal | d'afigc i afigca, afigques..., de frigc i frigca, | frigques | ..., de lligc i lligca, lligques..., etc., cal dir | tiny i subj. tinya, tinyes..., afig i afija, afiges..., | frig | i frija, friges..., llig i llija, lliges..., etc., o bé les | subj. tinya, tinyes..., afig i afija, afiges..., frig i | frija | , friges..., llig i llija, lliges..., etc., o bé les formes | tinya, tinyes..., afig i afija, afiges..., frig i frija, | friges | ..., llig i llija, lliges..., etc., o bé les formes incoatives | esdevenir esdevindre esser estar estendre fendre fer fondre | fregir | haure haver incloure incórrer inscriure jaure llegir malvendre | freqüent deixar fondre un xic d'aquest "Bacon" i al mateix oli | fregir | -hi l'ou. Això és tan corrent que sempre que al mateix règim hi trobeu ous | tal d'obtenir una equivalència calòrica precisa, cal que poseu l'oli de | fregir | , junt amb l'ou, i que aquest oli no es quedi al plat com s'acostuma a fer | refredar amb aigua freda; s'escorren novament. En una paella es fa | fregir | la ceba, tallada fina, i quan està rossa s'hi barreja la farina i tot | decoren amb uns trossos de pa que s'hauran tallat en forma de triangle i | fregits | amb oli o mantega fins que estiguin daurats. Patates saltejades | la mantega, s'hi posen les patates, s'assaonen amb sal i pebre i es fan | fregir | lentament, fins que estiguin rosses. Es posa per damunt una petita | (guisats) Els ous es fan coure amb aigua durant quinze minuts. Es fa | fregir | amb oli la ceba, tallada fina; en estar rossa s'hi afegeix el tomàtec i | Magre de porc amb cebetes Una vegada la carn tallada a trossos petits i | fregida | , es posa en una casserola, es cobreix amb aigua, s'hi posa sal i pebre i | es couen amb aigua i sal durant cinc minuts, s'escorren i es fan | fregir | amb mantega, afegint-hi un pols de sucre fi. En una paella es fa fregir | fregir amb mantega, afegint-hi un pols de sucre fi. En una paella es fa | fregir | la cansalada tallada a quadres, s'hi afegeix el tomàtec tallat fi, s'hi | 15 grams de farina. Carn amb naps Es talla la carn a quadres, es | fregeix | , es posa en una cassola, afegint-hi aigua freda, sal i pebre, i es deixa | aigua freda, sal i pebre, i es deixa coure a foc lent. En una paella es fa | fregir | amb mantega la cansalada tallada a quadres, ceba i tomàtec tallat fi, | a quadres, ceba i tomàtec tallat fi, l'all i julivert i una vegada | fregit | s'afegeix a la carn. Els naps, després de nets, es tallen en trossos | iguals, es fan coure amb aigua i sal, s'escorren i una vegada cuits es | fregeixen | amb mantega fins que estiguin daurats. Quan està la carn cuita es posa en | en pa ratllat. Es posa l'oli a la paella i quan està calent s'hi fan | fregir | els filets fins que quedin daurats. Al moment de servir-se es tiren | sal i pebre. Després de net el congre es talla a rodanxes, es fa | fregir | lleugerament amb oli, posant-lo en una casserola. Es tallen a quadres | vermells, all i julivert. Amb l'oli que ha quedat a la paella es fan | fregir | aquestes verdures, afegint-hi després la farina; una vegada barrejada, el | All, julivert, sal i pebre. Pebre vermell. La ceba i el tomàtec es fan | fregir | amb la mantega, tot tallat ben fi; en estar daurat s'hi afegeixen l'arròs |
|