×
Filtres |
|
|
|
|
Lema: Coincident amb mató |
Freqüència total: 224 |
CTILC1 |
transfigura aquells rostres abocats a la conversa, saborosa com els | matons | de monja que les boques engoleixen d'esma. Fins Beatriu, quieta a l'angle | era una carnicera del Born que feia rodar el cap. Anàvem a menjar els | matons | de Pedralves a cân Culleretes. La dona fatal de llavors era la Rossa de | de Tallers. El sortí a obrir una noia fresca i espitregada, tendra com un | mató | , i en aquell moment encesa com una rosa. En preguntar-li per Vilaret, la | la descobriríeu de seguida. De la seva conca, que sembla l'esberla d'un | mató | , s'espargeix un baf ensucrat, un mestall de flaires pessigolleres i un | Molinar, i del someret blanc de madó Nyeuna, una vella velleta qui venia | matons | i brossats i uns pans de figa encucurullats de verd i lligats amb | xocolata amb secalls a la "latteria" de la senyora Eurídice, els | matons | de la qual no tenen competència a Nàpols, o a garlar una estona a la | universal d'En Secundí Pou Sec, l'amor de la xicota, un amor de mel i | mató | , em féu tornar d'allò més romàntic. Una naixor tendral em remollí la | a l'amfiteatre donant esplai a un bé de Déu d'escots, que ni una fira de | matons | de Pedralbes; a les llotges que semblaven pitxers exuberants de flors, | deixebles de l'escola museu haurien de saber preparar el iogurt, quefir, | mató | , llet albuminosa, sèrum de llet i totes les grans varietats de sopes per | Una àvia del vell Joaquim Pujol tenia posada una taula de venda de | matons | i de menjar blanc de Reus, al pati d'un convent, ben a prop del que ara és | Neules de farina de soja 2 gr. Mantega 5 gr. | Mató | 30 gr. Mantega 20 gr. Carn 10 gr. Nata 20% | d'ou Conill de bosc Ou sencer Arròs sencer Arròs pelat Carn magra Murtró | Mató | Pa blanc Lluç Peix barrejat Bescuit Col de Brussel·les Llentilles | raves, figues, faves, carabasses, pastanagues, sal, | matons | , cogombres, llimonada amb naps." "Fonolls marins, volem vendre | Un dia s'adonà que Irma tenia una pell esblanqueïda, d'una qualitat de | mató | blanc. Un altre que Neva tenia una panxeta tota suau. Un altre que Carme | l'honorable missió de passejar pels carrers la meva arrodonida còrpora de | mató | de Pedralbes, legítim orgull dels meus progenitors. Altrament, jo era un | de Maria, i de fer sonar el flabiol i la cornamusa i ofrenar la mel i el | mató | de les gents ingènues. Ell, Pau Garcia, s'imaginava aqueix extraordinari | de la mare\ són ofertes al Nadó panses, figues, nous, olives, | mató | i mel. És de bon averany, a Catalunya, treballar, mal sigui una mica, en | darrer terç del segle passat. Els Reis generalment duien mel, formatge, | matons | i fruites seques. Són aquestes les llaminadures que trobem a les cançons | reunint-se per fer sarau. Els postres obligats són a base de llet, | mató | , nata o crema. Un bon josefí no concebia, abans, un dia de sant Josep | tan blanques tinguessin pigues tan negres... Un gra de pebre sobre un | mató | de Pedralbes, ¿pots dir-me si...? No f... aquesta cara, home. ¿ | , ¿pots dir-me si...? No f... aquesta cara, home. ¿Que al | mató | no s'hi posen grans de pebre? D'acord! Una puça endiabladament picant... | de pobres amb ulls com flames de candeles i les mans plenes de mel i | mató | espirituals. —Sí. —Preferia la pastora fugitiva del príncep lúbric. —La | de Montsió, les quals delectaven l'oïda amb cantúries de "mel i | mató | ", com deien en aquell temps, en contrast amb la salmòdia austera del | com les lleteries, tenen una bona requesta de nates, cremes i | matons | sucats amb bescuits, en la confecció dels quals entra ou, mentre que | les llaminadures entre les quals no podien mancar, en tal festivitat, els | matons | de nata o de llet d'ametlles, la crema, el menjar blanc i altres | del forn, refrescos i gelats de tota mena, begudes de qualsevulla classe, | matons | i altres llepolies. Com que els jardins, a l'estiu, s'obrien a les cinc | es portaven la minestra i la majoria es feien servir xocolata, maduixes, | matons | o altres menjars més consistents. Clavé no va deixar els balls corejats, | beure i menjar, algunes d'elles especialitzades en la venda de coques i | matons | de monja, llaminadura molt adient al veïnatge del monestir. Entre | Hom ha parlat sovint que la susdita Serafina fou la introductora dels | matons | de monja, suposició del tot errònia; abans que ella en venien, en el | per les monges, es guanyà la primacia en el servei dels cèlebres | matons | i si fou imitada, en el mateix lloc, els seus competidors no aconseguiren | o bé altres aliments o requisits que també s'hi servien, com llet, | matons | , merengues i àdhuc algun gotet de vi amb borregos. Molts que no volien, o | detalls. Es conta que va iniciar-se amb la venda, l'any 1796, de | matons | de monja en una parada establerta davant la porteria d'un convent situat | en el fet d'ésser el primer establiment en què hom serví la crema i els | matons | amb culleretes de metall, ja que, anteriorment, devien ésser de fusta. | productes que es consumien, com xocolata, llet, cafè amb llet, crema, | matons | de llet i d'ametlles, menjar blanc, xarops, etc.. Una petita objecció; és | al voltant de la plata trossos de melindro, perquè faci més bonic. El " | mató | de monja" Bon nombre de persones majors són molt aficionades a menjar | de monja" Bon nombre de persones majors són molt aficionades a menjar | mató | . El mengen a qualsevol hora. Fins en el cine he vist menjar mató, | mató. El mengen a qualsevol hora. Fins en el cine he vist menjar | mató | , empastissat pel damunt d'un bocí de pa. Es pot afirmar, doncs, que el | empastissat pel damunt d'un bocí de pa. Es pot afirmar, doncs, que el | mató | consisteix una de les llaminadures casolanes més populars a Catalunya. Un | prepara i despatxa tots els dissaptes a la nit uns cinc cents | matons | . Això no vol dir que tots els comprin els concurrents al cine, | concurrents al cine, però sí que s'en queden un gros nombre. De | matons | n'hi ha de diferents preus, des de cinc i deu cèntims, fins a dos rals i | en línies de major a menor, formant un bonic i apetitós conjunt. Els | matons | s'emmotllen en uns recipients o motllos de terra cuita, altets i de forma | cònica, que es fabriquen expressament per a aquest fi. La preparació del | mató | , d'una gran senzillesa, és com segueix. Es pelen ametlles en una | seguida els motllos o recipients descrits anteriorment i queda fet el " | mató | de monja". Després de deixar-ho refredar, pots servir els matons en els | fet el "mató de monja". Després de deixar-ho refredar, pots servir els | matons | en els mateixos motllos o abocant-los en plats o bé en una plata. Per a | rodona superior del motllo. Si no disposes de motllos, pots modelar els | matons | en vasets o copetes grans. Gaudis en motllets (Postre de Llet) Per a | ganivet, passant-la per les vores interiors del motllo. Aquesta mena de | matonets | es van col·locant en una plata, amb la qual es serveixen després. Les | També podeu tirar-hi papabenets o bombons ben picadets. Brossat (o | mató | ) dels mallorquins En una cassola s'hi posen dos litres de llet d'ametlles | trontollés l'os del rosari. Aleshores un llonguet valia cinc cèntims i un | mató | dels petits cinc cèntims més; és a dir, que amb dues peces de cinc | els noms, i tots plegats no és que em tractessin amb cares de mel i | mató | perquè era el marrec de l'amo, sinó més aviat amb rudesa i a distància, | es desmamen els anyells i es poden munyir les ovelles per fer formatges o | mató | amb herba col (flor d'algunes plantes compostes). Hom bullia i expremia |
|