×
Filtres |
|
|
|
|
Lema: Coincident amb colar |
Freqüència total: 477 |
CTILC1 |
lava negra, no res més. A dins, la llum implacable d'aquell cel africà es | cola | per les finestres, altes i petites, rellisca damunt l'or dels mosaics, i | suau benestar! Després, cop de pernil; i per postres un got de cafè sense | colar | , fet a la llar. Mentrestant la conversa gira sobre la meva aprofitada | de Grècia, Cèrber sofrí alguns fracassos sonats. Psique se li | colà | , tot donant-li un pastís; i la sibil·la Deifobé l'endormiscà amb una | la porta mateixa, són també envernissats de blanc. La claror hi entra mig | colada | per les cortines de randa recollides a banda i banda. La cambra és de | comestibles i a cada cullerada la crema i la confitura de sobre de tot es | colava | capes endins fins a tocar l'arròs del capdavall; i només deixava de tant | les floretes de la planta fresca amb mantega i una mica d'aigua. Es | cola | i, després de l'evaporació completa de tota humitat, s'obté així una | en la llisor grisa del cel s'obrí un trau blavíssim per l'ull del qual va | colar | -se un feix de raigs de sol que es projectà, com el focus d'un reflector, | dit, i adéu. Lydia es decantava cap a mi. Tenia fred. L'aire de tardor, | colant | -se finament per les clarianes de les rames seques de bruc, li donava | mantinguda a base de tenir sempre l'olla al foc i la barretina a punt per | colar | -hi el cafè. Per si això no fos prou, cada dijous, don Baldomer portava | millor, desfer en oli excrements frescos de cavall, i beure-s'ho, ben | colat | . Per a les cremades, a més de l'oli de neu, hom emprava l'aplicació d'un | a recular. L'aigua bull de seguida. —Cal que reposi, i després el | colaré | —diu, tot tirant-lo. Arrepenjada a l'armari de la cuina, que ha esmaltat | desfer tota la garbera; la pallera en la batuda se la farà ell, i ell se | colarà | lo blat i picarà les griances, i empallarà la sitja, i ell i ningú més | amb celofan retòric. L'anglès és tan pàl·lid com el te quan s'ha | colat | tres vegades. Els dos coneguts rumbegen una rojor que oscil·la entre la | fa amb 10 grams per litre i es deixa 5 minuts abans de | colar | -la; la de camamilla, hisop o flors cordials 5 grams i | un cossi i caldera, no més en falta sendrer, per a | colar | una llengua que tinc en el meu carrer. Sols els retors i els | amics, i en som encara. Va dir-me que havia vist com el meu bestiar es | colava | per dalt de la Canerilla, en direcció al pic de Toni; i no va deixar de | o escaldar avans d'utilitzarlo. 4. Feta la tissana precisa | colar | la escrupulosament. 5. Servirla freda o calenta, ensucrada, o no, | ab sagó, mitx grapat en mitx litre d'aigua; se fa bullir una estona i se | cola | . De grana de llí, una cullerada de sopa en mitx litre d'aigua, quinze | una cullerada de sopa en mitx litre d'aigua, quinze minuts al foc i se | cola | . Les calmants ab una o dos càpsules de cascalls, aigua pura o de | o de midó mitx litre. Se piquen les càpsules, se couen en l'aigua, se | cola | el tot. Les de làudano, ab dèu o vint gotes de làudano que se | posen dintre mitx litre d'aigua freda, se estova durant tres hores i se | cola | . També ab 10 grams de savó ordinari, però bo, que se deixata en | posen 200 grams de carn magra de bou ab sal; quan es fret se | cola | i se serveix fret o calent, segons digui lo metje. Còm se prepara | vaset graduat. Un morteret, si pot ser de vidre; embut de id., paper pera | colar | i un filtre de llana. Una espàtula flecsible, estisoretes, pinces i | 3 a 3'5 litres d'aigua, durant una hora o cinc quarts; | colant | , per separar les llavors, i repetint la mateixa operació amb igual | realitza de mala gana un treball mal pagat, i beu. De tant en tant, si ha | colat | líquids massa forts, es subleva, i llavors se'l mata, perquè en restar | la pasta amb un xic de sucre, s'hi afegeix un litre d'aigua, i es | cola | . També es prepara la llet d'ametlla amb 250 grams d'ametlles | bullent i es deixa refredar bo i estant el recipient ben tapat, per | colar | -ho tot de seguida. Aquest és el procediment més indicat per incorporar | que, amb les despulles de les brostes seques i fullaraca, detindrien i | colarien | les terres. Més tard, amb les sements caigudes, sembrades per les | aconseguit fer lo que se'n diu llet d'ametlles. Feta aquesta operació, ho | coles | amb un drap net i ho passes a una cassola, esprement bé l'ametlla a fi de | o budells, on tot queda transformat com una solució fina, la qual es | cola | travessant el budell i passa a la sang. Aquesta porta el resultat de la | està formada essencialment de calç de llenya el més blanca possible i ben | colada | i de sorra de marbre de primera qualitat, en una proporció aproximada de | a divuit minuts. 1. Obriu les cloïsses, i guardeu-ne l'aigua. | Coleu | -la. Traieu una closca de cada cloïssa. 2. Sofregiu en una paella | , i deixeu-lo en un lloc fresc i sec, durant un mes i mig. 3. | Coleu | el licor abans de posar-lo en ampolles. 158. Raïmat La | remull un bocí de genciana i es deixa de dotze a vint-i-quatre hores, es | cola | i es pren en dejú. Tal com diu el refranyer: Si vols agafar gana pren | En mig got posar l'arrel en remull i deixar-la-hi durant sis a set hores. | Colar | -la i ja es pot prendre. Decocció: Posar a bullir l'aigua i, bell | durant cinc a deu minuts. Retirar-ho del foc. Un cop freda la decocció, | colar | -la. Cal sempre posar una mica més d'aigua de la necessària. | tot seguit i retirar-ho del foc, sempre tapat. Deixar-la refredar i | colar | . Tisana diurètica Saxifraga (salsufragi) Arenaria rubra Orella de rata | es desfà, amb l'ajut d'una espàtula es treballa perquè es formi puré. Es | cola | i amb el suc s'hi fa l'arròs i fideus. És una sopa la fórmula de la qual | Es deixa coure de nou una hora i mitja. Es serveix després de | colar | el caldo. Sopa de ceba a la pagesa Es pelen les cebes i es parteixen pel | i s'espesseix el suc amb farina, remenant-lo per a que no es prengui. Es | cola | i es posa a la sopera, servint-se el peix per separat. A part, es | i espècies. Es deixa bullir fins que el rap quedi ben cuit. Després es | cola | damunt d'uns daus de pa torrat, sofregit amb oli, i, a més, s'hi aboca | , all, pebre, sal i un manyoc d'herbes fines. Als deu minuts de coure, es | cola | el brou i es posa de nou al foc. En començar a bullir, s'hi tiren els ous | culleradeta de vinagre, i vegi's si manca sal. Retiri's la salsa del foc, | colant | -la; es calenta i s'hi afegeixen dos rovells d'ou prèviament batuts i | claus i un got de vi blanc. Es cou a poc foc. Es treu la carn, es | cola | la salsa i es serveix amb pa fregit. Sang i fetge muntanyenc En una | d'aigua es deixa coure bé, anant-ho aixafant amb una forquilla. Es | cola | damunt la carn i es deixa caure, afegint-hi l'aigua, si n'hi manca. S' | posa aigua, i després de coure amb molta suavitat durant una hora, es | cola | i es guarda per a quan es tingui d'usar. Es pot guardar molt de temps, | julivert, després es torna al foc i es deixa bullir una estona; per fi es | cola | i s'hi afegeix un polset de mostassa, suc de llimona i una cullerada | i un plat de raïssons. Se posa es sucre dins s'aigo; se bull un poc i se | cola | . Es raïssons se fonen un poc. Tot se pasta, fent-la que no sia forta ni | se troba que és massa agre, s'hi afegeix un poc més de sucre. Després se | cola | amb un colador molt espès i se torna posar en es foc amb un bastó de | un altre poc s'hi desfà es midó o sa farina. Una vegada que tot ha estat | colat | , se posa sa llet en es foc dins un perol amb so sucre i després es midó, |
|