que reunien no sé quantes virtuts. Deixatava un parell d'ous en un plat | soper | de pagès, el curullava de vinàs corferrador de la seva botella, |
t'ho dic. No en trec ni hi poso res. Tot seguit, per beure, un plat | soper | de llet. Ossos no en vulguis més: en tindré per entretenir-me tot avui i |
li acosta i amb la pota la inverteix, la gira com aquell que gira un plat | soper | . La tortuga queda amb la panxa al sol. Amb les potes, la cua i el cap fa |
gr. de sucre = 5 gr. de mantega = 1.5 cullerada | sopera | de nata 20% 10 gr. d'oli = 10 gr. de mantega = |
10 gr. d'oli = 10 gr. de mantega = 3 cullerades | soperes | de nata 20% 2 nous = 30 gr. de nata 20% etc., |
per tota mena de fruites i verdures. Així mateix: Una cullerada | sopera | = 3 culleradetes de cafè 1 Kg. 2,5 lliures |
conscienciosament, només que un plat de porridge: un plat | soper | ben curull i ben espès, això sí. I aquest és el seu principal aliment de |
llarguíssimes, enllà de les vidrieres, el cap aplanat en forma de plat | soper | , al fons del qual brillen tots els ulls amuntegats. Uns minuts. Després, |
1 litre de vi, per a pendre'n 2 ó 4 cullerades | soperes | abans de cada àpat; obra aleshores com a estomàquic i carminatiu. |
a fer la pasta, que es fa de la següent manera: Posis la farina en un plat | soper | , junt amb el rovell d'ou, un polset de sucre, unes gotes d'oli i una mica |
de plàtan extrets es tallen en rodanxes primetes i es posen en un plat | soper | . Es remullen amb ron o conyac, s'empolsen en sucre i s'hi afegeixen unes |
postre. Treus els pinyols i cues de les cireres, les poses en un plat | soper | i les amaneixes amb un xic de sucre i amb el suc d'un trosset de la |
d'un gran cristal·litzador, o si més no, en un rentamans o un plat | soper | . També es poden fer les inclusions en càpsules d'estany de les que |
de rellotge que es deixa surar en l'aigua d'un cristal·litzador o plat | soper | . S'espera que la hidra estigui ben estesa. Mentrestant es fa escalfar en |
freds. 1. Salsa a la vinagreta Un decílitre d'oli; una cullerada | sopera | de vinagre; mitja cullerada de cafè, de sal fina. Molt sovint s'hi |
2. Salsa a la maonesa Un decílitre d'oli d'oliva; una cullerada | sopera | de vinagre; una cullerada de cafè, de sal fina; una mica de pebre blanc; |
de cansalada tallada a trossets, una mica bullida abans; dues cullerades | soperes | d'oli d'oliva; farigola; llorer; sal; pebre. Cocció: De vint a trenta |
de farina; cent grams de cansalada tallada a trossets; tres cullerades | soperes | de conserva de tomàquet; 125 grams de ceps molsosos secs o de |
quilos de tomàquets: Dues cebes grosses; un vas d'aigua; una cullerada | sopera | de sal gruixuda; llorer; farigola; all; mitja culleradeta de cafè, de |
bunyols aproximadament): dos ous; mig vas d'aigua tèbia; una cullerada | sopera | d'oli; cent grams de farina; una cullerada sopera de rom (si es tracta de |
tèbia; una cullerada sopera d'oli; cent grams de farina; una cullerada | sopera | de rom (si es tracta de postres). 1. En un gibrell, feu un clot |
de pastisseria, feu un clot amb farina. Guardeu-ne dues o tres cullerades | soperes | . 2. Poseu-hi al mig la mantega, tallada a trossos, i |
. Talleu-los a tires molt primes. Eixugueu-los, i disposeu-los en un plat | soper | , arruixats d'oli d'oliva i perfumats de farigola i de llorer. Deixeu-los |
cent grams de mantega; quatre ous durs; dos tomàquets; dues cullerades | soperes | d'oli d'oliva. Cocció: Mitja hora, aproximadament. 1. Estireu la |
vermells al forn Per persona: Un pebrot vermell, dolç; una cullerada | sopera | d'oli d'oliva. Cocció: Uns vint-i-cinc minuts. 1. Renteu i |
petita; una cabeça d'all; una fulla d'api; un porro; quatre cullerades | soperes | d'arròs o de fideus. 1. Feu bullir el brou bufat en una olla. |
de cafè, de pebrot vermell; mitja cabeça d'all picolada; dues cullerades | soperes | de farina; tres quarts de litre d'aigua; vuit llesques de pa torrat; vuit |
una nou de sagí; una cullerada grossa de greix de porc; una cullerada | sopera | d'oli d'oliva; una mica de safrà; sal; pebre; 250 grams de |
fines. També podem posar-hi —però és facultatiu— quatre cullerades | soperes | d'arròs o de fideus, o un bol de cigrons prèviament cuits. Per a la |
un ou; dos grans d'all i julivert, picats molt fi; tres cullerades | soperes | de farina. Cocció: De tres hores i mitja a quatre. 1. En una |
afegir l'arròs, o els fideus, o els cigrons. 6. Serviu en plats | sopers | els llegums, amb el brou, la carn tallada a trossos i la pilota tallada |
de mongetes seques; deu grams de sagí; dos litres d'aigua; una cullerada | sopera | d'oli d'oliva. Cocció: Dues hores, amb totes les preparacions. |
Sopa d'all Per a quatre persones: Un litre d'aigua; quatre cullerades | soperes | d'oli d'oliva; una cabeça d'all; farigola fresca; quatre llesques de pa |
d'ou dur; cent grams de formatge de Holanda, ratllat; vuit cullerades | soperes | de fideus gruixuts; sal i pebre. Cocció: De deu minuts a un quart. |
ben madurs; una mica d'alfàbrega; una ceba groga, grossa; dues cullerades | soperes | d'oli d'oliva; unes fulles d'api; julivert; una mica de farigola fresca; |
d'oli d'oliva; julivert i cinc grans d'all, trinxats; una cullerada | sopera | de farina; sal; pebre; pebrot vermell; un allioli negat (veg. núm. |
tres grans d'all; 500 grams de nous picades; dues cullerades | soperes | de farina; mig vas de vi blanc, sec; un decílitre d'aigua; un decílitre |
de 500 a 600 grams de filet de bacallà; tres cullerades | soperes | de farina. Cocció: El bacallà, de deu a dotze minuts. La salsa, mitja |
i julivert, trinxats; una nou de sagí, una mica ranci; dues cullerades | soperes | de farina; dues cullerades soperes d'oli d'oliva. Cocció: Uns deu a |
sagí, una mica ranci; dues cullerades soperes de farina; dues cullerades | soperes | d'oli d'oliva. Cocció: Uns deu a quinze minuts. 1. Escateu i |
l'oli; l'ebullició ha de prosseguir vivament. Serviu ben calent, en plats | sopers | . 44. Calamarsos a la brasa Recomanem d'escollir calamarsos ben |
tomàquet (veg. núm. 9); una ceba mitjana trinxada; una cullerada | sopera | de farina; un decílitre d'oli d'oliva; farigola; llorer; sal; pebre; una |
posen més, augmenteu proporcionalment el guarniment—; dues cullerades | soperes | d'oli d'oliva; 200 grams de pernil, tallat a trossets; una ceba |
grams de botifarra negra, tallada en rodanxes; tres cullerades | soperes | d'oli d'oliva; 50 grams de pernil, trinxat; una cullerada sopera |
d'oli d'oliva; 50 grams de pernil, trinxat; una cullerada | sopera | de farina; tres cullerades soperes de conserva de tomàquet; julivert |
grams de pernil, trinxat; una cullerada sopera de farina; tres cullerades | soperes | de conserva de tomàquet; julivert trinxat; un vas de vi blanc, sec; una |
De 500 a 600 grams de cloïsses grosses; dues cullerades | soperes | d'oli d'oliva; tres grans d'all, picats; un vas de bon vi blanc, sec |
de mantega; dos rovells d'ou; una ceba picada molt fi; una cullerada | sopera | de farina; un vas de vi blanc, sec; una cullerada sopera de julivert |
una cullerada sopera de farina; un vas de vi blanc, sec; una cullerada | sopera | de julivert picat; una mica de pebrot en pols; una culleradeta de cafè, |
en pols; una culleradeta de cafè, de suc de llimona; tres cullerades | soperes | de pa ratllat. Cocció: Un quart. 1. Renteu les cloïsses, feu-les |